Kjøre det skiftet var et sett med nyttige myter om motivasjon

Fem myter om kapitalisme

canada goose herre For tretti år siden, i møte med en seriøs økonomisk utfordring fra Japan og Europa, omfavnet USA en form for fritt marked, som var mindre regulert, mindre lik, mer utsatt for bommer og byster. Kjøre det skiftet var et sett med nyttige myter om motivasjon, rettferdighet og økonomisk vekst som bidro til å gjenopprette amerikansk konkurranseevne. Over tid har imidlertid de mest radikale versjonene av disse ideene polarisert vår politikk, truet vår velstand og undergravet systemets moralske legitimitet. (En fersk undersøkelse fant at bare 42 prosent av tusenårene støtter kapitalismen.) Her er fem av de mest vedvarende. canada goose herre

canada goose jakke dame Myte nr. Canada Goose utløp i New York 1 canada goose jakke dame

canada goose jakker dame Adam Smith, økonomens far, påpekte først i sitt mest berømte arbeid, ‘The Wealth of Nations’, som i kraftig forfølge vår egen egoistiske interesser i et markedssystem, blir vi ledet ‘som om en usynlig hånd ‘for å fremme andres velstand. År senere, Smiths tema at kapitalismen kjører på egoisme, vil finne sin mest berømte artikulasjon i en tale av en fiktiv bedriftsleder Gordon Gekko i filmen ‘Wall Street’: ‘Greed.. er god, grådighet Fredagssalg er riktig, grådighet fungerer. ‘(Forsvarere av frie canada-goose-jakker markeder har vært desperat til å forkaste den’ grådige ‘etiketten helt siden.) canada goose jakker dame

Smith var imidlertid aldri profeternes anmeldelser av grådighet som frie marked cheerleaders har gjort ham til å være. I andre avsnitt fra «The Wealth of Nations» og i hans tidligere arbeid, ‘Theory of Moral Sentiments’, fremhever Smith at for at kapitalismen skal lykkes, må egoisme bli temperert av en like sterk tilbøyelighet til samarbeid, empati og tillitsegenskaper som er hardt kablet inn i vår natur og forsterket av niagara faller våre moralske instinkter. Disse innsiktene er nå bekreftet av hjerneforskere, atferdsøkonomer, evolusjonære biologer og sosialpsykologer. En økonomi organisert rundt den kyniske formodningen om at alle er grådige, er sannsynligvis ikke lenger vellykket enn en organisert rundt utopisk antagelse at alle kan gå ut av altruisme.

canada goose salg Myte nr. 2 canada goose salg

canada goose dame Bedrifter må kjøres for å maksimere verdien for aksjonærene. canada goose dame

canada goose victoria Dette er en nesten universell tro blant bedriftsledere og direktører at det er deres hovedoppgave og juridiske forpliktelse til å levere høyest mulig avkastning til sine aksjonærer. Økonomen Milton Friedman forklarte først på 1970-tallet at ‘et sosialt ansvar for virksomheten er å øke sin fortjeneste’, men bedriftens raiders på 1980-tallet var de som tvang den visningen på ledere og regissører, truer med å ta deres selskaper eller brann dem hvis de ikke ville gå sammen. Siden da har ‘maksimering av aksjonærverdien’ blitt rutinemessig brukt til å rettferdiggjøre oppsigelser og plantestenger, rationalisere en orgie av aksjekjøp, og forsvare forseggjort bedriftsordninger for å unngå betaler skatter. Det er nå mye undervist av handelshøyskoler, og utfordret av Wall Streets analytikere og ‘aktivistiske’ investorer, og forsterket av executive pay-pakker knyttet til fortjeneste og aksjekurser. canada goose victoria

Faktisk er selskaper gratis for å balansere interessene til aksjonærene med kunder, arbeidstakere eller offentligheten, som de gjorde rutinemessig før 1980-tallet, da selskapene var villige til å øke fortjenesten hvis det innebar å legge av arbeidere eller kutte sine fordeler. Legalt kan selskaper bli dannet for noe formål. Ledere og canada goose outlet styremedlemmer skylder sin fidusiære plikt til selskapet, som ikke eies av aksjonærer, som allment trodde, men eier seg selv (på samme måte som ingen eier ‘deg’ eller ‘meg’). Den eneste gangen et selskap er forpliktet til å maksimere aksjekursen er når det setter seg opp for salg.

canada goose Myte nr. 3 canada goose

Arbeidstakers lønn er et objektivt mål for økonomisk bidrag. Denne ideen er nyttig når det gjelder å bygge økonomiske modeller, men Mankiw og andre har også stolt på at det skal rettes mot å øke ulikheten i inntektene og motsette seg forslag om å omfordele inntekt basert på subjektive oppfatninger av det som er ‘rettferdig. ‘Det er derfor vi skal akseptere at private equity king Steve Schwartzman, på 800 millioner dollar, skal tjene 20.000 ganger hva den gjennomsnittlige amerikanske arbeideren tjener, som han gjorde i fjor.

canada goose victoria parka I virkeligheten er imidlertid lønnene fra markedene også subjektive, noe som gjenspeiler lover og sosiale normer under hvilke markeder opererer. Inntektene som ble oppnådd av arbeidere som plantet tobakk og de som eide tobakkplantasjer, endret seg betydelig etter slaveri ble avskaffet, og igjen etter at lovene om beskyttelse av aksjeprodusenter ble vedtatt, og igjen da minimumslønnene ble vedtatt, og igjen da farmarbeidere vant retten til å unionisere. Endringer i handelsrett, patentlov og antitrustloven endrer også inntektsfordelingen. Selv om det sannsynligvis er bedre å stole på markeder enn regjeringen for å fastsette lønnsnivåer, betyr det ikke at måten markedet fastsetter betaler er en rent objektiv vurdering av økonomisk bidrag, eller at omfordeling er tyveri. canada goose victoria parka

canada goose jakke herre Myte nr. 4 canada goose jakke herre

canada goose jakke Likestilling er at alle mennesker trenger å klatre opp den økonomiske stigen. canada goose jakke

Ingen moralsk intuisjon er mer hardt koblet til amerikanernes konsept om økonomisk rettferdighet enn Vancouver. Likheten av at amerikanerne tolererer høyere nivåer av ulik inntekt er på grunn av vår tro på at vi alle har en god mulighet til å oppnå den amerikanske drømmen eller bli de neste Bill Gates. ‘I Amerika står vi for likestilling,’ skriver Arthur Brooks fra American Enterprise Institute, en ledende forsvarer av moraliteten fra Canada. Men for det store flertallet av oss betyr dette likestilling, ikke likeverdig utfall. ‘I en spørsmålet om inntektsforskjell i 2015 i New York Times sa 35 prosent amerikanerne at de trodde at alle har en god mulighet til å komme videre.

Men mens USA har gjort store skritt for å fjerne lovlige barrierer for likestilling, er minst halvparten av forskjellen i inntekt mellom noen to personer bestemt av foreldrene sine, enten gjennom arvelige egenskaper som intelligens, godt utseende, ambisjon og pålitelighet (natur), eller gjennom kvaliteten og omstendighetene til oppdragelse og opplæring (næring). Siden vårt samfunn er blitt mer merokratisk, har vi ganske enkelt erstattet et aristokrati basert på tittel, klasse, rase og kjønn med en ny og like vedvarende aristokrati basert på gener, utdanning og foreldre. Med mindre vi er villige til å engasjere seg i omfattende genetisk reengineering, eller kreve at alle barn blir oppdratt i statsskolen, skal vi erkjenne at vi aldri kan oppnå full likestilling.

Myte nr. Canada goose outlet kokemuksia 5

canada goose norge Å gjøre økonomien mer rettferdig vil gjøre den mindre og mindre velstående. canada goose norge

canada goose outlet Økonomer har lenge trodd at det er en uunngåelig handel mellom likestilling og vekst med mer av en måte å ha mindre av den andre. Arthur Okuns bok om det, ‘Likestilling og effektivitet: The Big Tradeoff’, forblir en klassiker. Kommunismenes implosjon og sosialistiske landes beslutninger som Sverige for å redusere skatter og velferd er allment sett som anerkjennelser om at det er gått for mye gås outlet canada egalitarian systemer for å produsere tilstrekkelig økonomisk vekst. canada goose outlet

canada goose jakker herre Men bevis tyder på at det også er et punkt der høye nivåer av ulikhet begynner å levere mindre økonomisk vekst, ikke mer, og at USA har passert det punktet, ifølge forskning fra Det internasjonale pengefondet. Det er delvis fordi flere ulik økonomier har en tendens til å ha oversize og overkompenserte finanssektorer som er mer tilbøyelige til bommer og byster. Andre forskere har funnet ut at arbeidstakerproduktivitet i produktiviteten lider når økonomiske gevinster ikke deles i stor grad. canada goose jakker herre

En annen grunn kan være at stigende inntekt ulikhet eroderer tilliten folk har i hverandre og deres vilje til å samarbeide. Som den politiske økonomen Francis Fukuyama har skrevet, smører denne ‘sosiale hovedstaden’ stadig mer komplekse maskiner av markedsøkonomier og den stadig mer kontroversielle maskineri for demokrati. Land med mer sosial kapital har en tendens til å være sunnere, lykkeligere og rikere.

canada goose trillium Fem myter er en ukentlig funksjon som utfordrer alt du tror du vet. Du kan sjekke ut tidligere myter, lese mer fra Outlook eller følge våre oppdateringer på Facebook og Twitter canada goose trillium.